Vitaminoteka

Datum objave: 19. 11. 2009.

Da slučajno ne bismo zaboravili iznimnu važnost antioksidansa, novom studijom saznanja nam osvježavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Toyami i Pusanu.

Zajedničkim snagama japanski i južnokorejski znanstvenici proveli su istraživanje na životinjskom modelu čiji se rezultati mogu primijeniti na čovjeka, a radi se o prevenciji demencija čiji je glavni predstavnik Alzheimerova bolest. Tijekom 5-tjednog istraživanja životinje su svakodnevno dobivale suplement OCPS (oligomerne proantocijanidine) te su na kraju podvrgnute memorijskim testovima. Grupa koja je dobivala bioaktivnu supstancu pokazala je značajno bolju prostornu memoriju i sposobnost prepoznavanja objekata od kontrolne skupine koja nije dobivala OPCS.

OPCS su povezani s povećanjem gustoće aksona, dendrita i sinapsi (živčanih završetaka i komunikacijskih jedinica neophodnih za prijenos živčanih signala).

S obzirom da od Alzheimerove bolesti boluje preko 12 milijuna Europljana i Amerikanaca, od izuzetne je važnosti komercijalizacija supstanci koje pokažu ovakvo neuroprotektivno djelovanje.

Izvor: British Journl of Nutrition, October 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, demencija, dodaci prehrani,

Komentari