Konzumacija dvaju tipova antioksidansa flavonoida može smanjiti izglede za razvoj raka jajnika, objavili talijanski znanstvenici.
Istraživanje provedeno na milanskom Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri je pokazalo kako žene koje unose najviše izoflavona i flavonola imaju najmanji rizik obolijevanja od raka jajnika.
International Journal of Cancer je objavio podatke prikupljene od 1031 ispitanice oboljele od raka jajnika te od 2411 žena iz kontrolne skupine.
Nakon što su u obzir uzeli čimbenike poput korištenja kontracepcijskih pilula, broja rođene djece i obiteljske povijesti obolijevanja od raka, istraživači su izračunali da konzumacija flavonola može rizik za rak jajnika smanjiti do 37%, a konzumacija izoflavona do 49%.
Izoflavoni su prisutni u čaju i proizvodima od soje, a flavonoli u mnogim vrstama voća i povrća.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]