Datum objave: 03. 05. 2007.

Antioksidansi koje pronalazimo u voću, povrću i crvenom vinu mogu pomoći pri liječenju leukemije, tvrdi nova studija, koja je utvrdila da antioksidansi ubijaju oboljele stanice ali ne oštećuju one zdrave.

Autori studije su proučavali djelovanje antocijanidina, antioksidansa izoliranog iz kupina, na stanice oboljele od leukemije. Utvrdili su da male doze antocijanidina u roku 18 sati dovode do smrti čak 50 % oboljelih stanica. Kada su udvostručili dozu antioksidansa sve su oboljele stanice „umrle“, dok su zdrave stanice ostale netaknute.

Ovi rezultati pružaju mogućnost sigurne i efikasne alternativne trenutnoj terapiji koja uključuje kemoterapiju i radioterapiju, metode koje ubijaju i oboljele i zdrave stanice.

Izvor: Journal of Biological Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, karcinom,

Komentari