Datum objave: 18. 12. 2007.

Unos hrane bogate antioksidansima tokom obroka smanjuje oksidativni stres povezan sa jedenjem, tvrdi nova studija, naglašavajući važnost pravog trenutka unosa za maksimalne zdravstvene pogodnosti.

Američki su znanstvenici u seriji od 5 istraživanja mjerili antioksidativni kapacitet u krvi ispitanika te su otkrili da hrana koja obiluje antioksidansima umanjuje oksidativni stres nakon obroka bogatog ugljikohidratima, proteinima i mastima.

Nije bitno samo što se jede, nego i kada se jede, ističu autori studije. Antioksidansi iz hrane imaju različitu biodostupnost i nakon 2 do 4 sata nakon obroka oni se više ne nalaze u krvi. U borbi protiv antioksidativnog stresa, najbolje je u svaki obrok uključiti voće, povrće i integralne žitarice.

Izvor: : Journal of the American College of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari