Antioksidansi i Alzheimer-ova bolest

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sve je veći broj dokaza koji govore kako oksidativni stres igra važnu ulogu u razvoju Alzheimer-ove bolesti.. Danski istraživači proveli su studiju kako bi utvrdili mogu li antioksidansi, vitamin E, C, beta-karoten i flavonoidi smanjujući oksidativni stres, pomoći u prevenciji ove bolesti.
Studija je obuhvatila 5395 muškaraca i žena iznad 55 godina koji na početku studije nisu imali problema sa demencijom. Tijekom 6 godina, kod 197 učesnika došlo je do razvoja demencije, a kod njih 146 dijagnosticirana je Alzheimer-ova bolest. Nakon što su pri obradi rezultata u obzir uzete godine, spol, unos alkohola, stupanj obrazovanja, pušenje, BMI, ukupan kalorijski unos, dakle čimbenici koji mogu utjecati na razvoj ove bolesti, istraživači su došli do zaključka da je povišen unos vitamina C i E kod učesnika rezultirao smanjenim rizikom od Alzheimer-ove bolesti. Prema rezultatima studije, ovakvo zaštitno djelovanje antioksidansa posebno je bilo izraženo kod pušača. Govoreći u brojkama, povišen unos vitamina C smanjio je rizik od Alzheimer-ove bolesti za 33 %, a vitamina E za 43%.
Engelhart, Marianne J. Dietary intake of antioxidants and risk of Alzheimer disease. Journal of the American Medical Association, Vol. 287, June 26, 2002, pp. 3223-29

Pošalji prijatelju na email

Komentari