Datum objave: 06. 07. 2010.

Dugotrajno uzimanje antioksidansa u obliku dodatka prehrani ostvaruje povoljne učinke na metabolizam šećera i masti, krvni tlak i povećava fleksibilnost arterija kod pacijenata s višestrukim čimbenicima rizika od kardiovaskularnih bolesti, objavili su znanstvenici iz Izraela.

Rezultati ranijih kliničkih istraživanja o utjecaju antioksidansa na kardiovaskularno zdravlje su podijeljena. Kako bi rasvjetlili utjecaj antioksidansa na zdravlje srca i krvnih žila, znanstvenici su odabrali 70 pacijenata iz klinike za hipertenziju koji su sudjelovali u istraživanju.

Tijekom 6 mjeseci, polovina ispitanika je uzimala kombinaciju antioksidansa u kapsulama (vitamin C, vitamin E, koenzim Q10 i selen), dok je druga polovina uzimala placebo.

Ispitivanja obavljena na početku, u sredini i na kraju istraživanja pokazuju kako su pacijenti, koji su uzimali antioksidanse, imali elastičnije arterije te bolje vrijednosti glukoze i kolesterola u krvi, a samim time im se smanjio rizik i od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Nutrition and Metabolism

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari