Vitaminoteka

Datum objave: 13. 02. 2017.

Smatra se da antioksidansi iz voća i povrća sprečavaju nastavak kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih i karcinoma jer štite stanice od oštećenja. Nova istraživanja ukazuju na njihovu zaštitničku moć i kod pojave nealkoholne masne bolesti jetre.

Nealkoholna bolest jetre sve je raširenija bolest povezana s pretilosti i metaboličkim sindromom. Stoga su znanstvenici proveli istraživanje uz pomoć kojeg bi bolje shvatili utjecaj antioksidansa na razvoj spomenute bolesti.

Kako bi potaknuli razvoj pretilosti kod miševa, znanstvenici su skotne mišice hranili hranom bogatom mastima i šećerom. Istovremeno su drugu grupu miševa hranili zdravom hranom. U svakoj je grupi jedna podgrupa uz spomenutu prehranu dobivala i dozu antioksidansa pirolokinolin kinona (PQQ) kojeg u prirodi možemo pronaći u kiviju, soji, peršinu i celeru, ali i majčinom mlijeku. Potomci mišica također su hranjeni hranom ovisno u koju grupu su spadali te su konzumirali PQQ kroz mlijeko svojih majki.

Tjelesna masa miševa na prehrani bogatoj mastima i šećerom narasla je, a PQQ na spomenuti porast tjelesne mase nije utjecao. Međutim, smanjio je udio potkožnog masnog tkiva i masti u jetri pretilih potomaka. Kod miševa koji su konzumirali PQQ uočena je manja razina oksidativnog stresa, a k tome i manje slučajeva upale jetre. Antioksidans je nastavio pozitivno utjecati na organizam potomaka čak i nakon završetka dojenja. Štitio je jetru od nakupljanja suvišnih masti koje dovode do razvoja nealkoholne masne bolesti jetre u starijoj dobi.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi PQQ kao dodatak prehrani za pretile trudnice mogao biti koristan u smanjivanju rizika od nealkoholne masne bolesti jetre djeteta. Međutim, upozoravaju da bi se trudnice trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani.

Izvor: Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology

Pošalji prijatelju na email

Komentari