Datum objave: 25. 01. 2010.

Nova američka studija provedena na Znanstveno-istraživačkom Institutu Sveučilišta u Kanzasu otkrila je još jedan povoljan učinak ružmarina. Dodavanjem ekstrakta ružmarina crvenom mesu prije kuhanja (ili nekog drugog oblika termičke obrade) može se spriječiti razvoj karcinogenih tvari.

Prilikom kuhanja ili pečenja mesa, naime, dolazi do povećane proizvodnje heterocikličkih amina, optuženih za nastanak karcinoma pri redovitoj konzumaciji. Najoptuživaniji zlikovci su amino-dimetilimidazol, kinoksalin i amino-metil-fenilimidazol, a njihova se količina može smanjiti - prema spomenutim navodima - do čak 92%.

Za taj su pozitivni - antioksidativni učinak zaslužni polifenoli iz ružmarina koji odlično djeluju i pri vrlo visokim temperaturama (učinak ispitan pri 191 i 204ºC).

Izvor: Journal of Food Science, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari