Konzumacija grožđica 3 puta tjedno značajno može sniziti krvni tlak kod osoba s prehipertenzijom – početnim, blagim povećanjem krvnog tlaka.
Prehipertenzija se definira kao sistolički krvni tlak od 120 do 139 milimetara žive (mm Hg) ili dijastolički od 80 do 89 mm Hg.
U usporedbi s ostalim popularnim grickalicama (krekeri, keksi), u periodu od 12 tjedana dokazano je da grožđice značajno snizuju krvni tlak – sistolički tlak (do čak 10.2 mmHg) te srednji dijastolički tlak (do 5.2 mmHg).
Sniženjem krvnog tlaka preveniramo pojavu neželjenih kardiovaskularnim posljedica.
Točni mehanizam ovog učinka nije poznat, no zna se da su grožđice bogate kalijem, vlaknima, polifenolima, fenolnom kiselinom, taninima i antioksidansima.
60 grožđica – otprilike jedna puna šaka – zadrži 1 gram vlakana i 212 mg kalija koji se oboje preporučuju u DASH dijeti (prehrambeni načini sniženja hipertenzije)
Izvor: American College of Cardiology's 61st Annual Scientific Session