Datum objave: 13. 10. 2014.

U novoobjavljenom istraživanju iz časopisa JAMA Pediatrics, primijećena je povezanost problema s prekomjernom tjelesnom masom i uporabe antibiotika, koji mogu uspješno izliječiti bakterijske infekcije, ali često negativno utječu na korisnu mikrofloru u probavnom sustavu.

Američki stručnjaci analizirali su podatke gotovo 65 000 djece koja su se liječila u medicinskim ustanovama primarne zdravstvene zaštite od 2001. do 2013. Sva djeca bila su praćena pet godina.

Više od dvije trećine ispitane djece primalo je antibiotike prije navršene druge godine, a pokazalo se da je među njima rizik od razvoja pretilosti bio veći za 2-20 %. Jednom od ugroženijih skupina pokazala su se djeca koja su do druge godine života bila liječena antibioticima u četiri navrata.

Također, veći rizik od problema s kilogramima zapažen je i kod djece koja su bila liječena antibioticima širokog spektra, koji djeluju na velik broj različitih tipova bakterija. s druge strane, veza između pretilosti i upotrebe antibiotika uskog spektra – nije utvrđena.

Autori istraživanja su naglasili nužnost uspostavljanja smjernica za liječenje čestih pedijatrijskih bolesti u kojima bi bile navedene preporuke o ograničenom korištenju antibiotika, a prednost bi se davala onima uskog spektra djelovanja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari