Anoreksija nervoza

Datum objave: 01. 01. 2005.

Osobe s poremećajima hranjenja koje značajno ograniče svoj prehrambeni unos izlažu se opasnosti od brojnih nutritivnih nedosatataka. Najčešće se radi o nedostatku proteina, kalcija, cinka, željeza, vitamina B2, B3 i B6, folne kiseline, vitamina A i C te esencijalnih masnih kiselina..

Poremećaji hranjenja, koje grubo dijelimo na anoreksiju i bulimiju, su progresivna bolest, nalik na ovisnost, koja može biti smrtonosna, a neke komplikacije koje nose ove bolesti mogu duže razdoblje ostati nezamijećene. Svakoj osobi se kod liječenja pristupa individualno, a liječnički nadzor je obavezan..
Ukoliko se ne liječe, poremećaji hranjenja mogu imati katastrofalne posljedice, i na psihičko i na tjelesno zdravlje. Međutim, ako se pomoć potraži na vrijeme, poremećaji se mogu izliječiti i oporavak može biti potpun.
Osobe s poremećajima hranjenja koje značajno ograniče svoj prehrambeni unos izlažu se opasnosti od brojnih nutritivnih nedosatataka. Najčešće se radi o nedostatku proteina, kalcija, cinka, željeza, vitamina B2, B3 i B6, folne kiseline, vitamina A i C te esencijalnih masnih kiselina.
Kvalitetan multivitaminsko – mineralni pripravak s visokim udjelom vitamina B skupine može biti od pomoći prilikom terapije anoreksije, kako bi se sanirali deficiti koji su nastali uslijed nedovoljne i neuravnotežene prehrane. Nerijetko se preporučuju visoke doze mikronutrijenata, budući da je prolazak kroz gastrointestinalni sustav izrazito brz, a asimilacija slaba.
Nedostatak cinka primjećen je na velikom broju oboljelih od anoreksije i bulimije. Interesantno je da se opći nedostatak cinka manifestira smanjenjem apetita, okusa i mirisa, a slični simptomi javljaju se i kod anoreksije i bulimije.
Prilikom suplementacije cinkom valja imati na umu da se ovaj mineral natječe za apsorpciju s drugim mineralima, poglavito bakrom, željezom, kalcijem i magnezijem. Stoga se uz nadomjestak cinka treba propisati i uzimanje drugih minerala, u točno izbalansiranim omjerima.

Konstipacija ili dugotrajan zatvor česta je pojava kod anoreksije, stoga u prehranu treba uklučiti hranu bogatu prehrambenim vlaknima i dovoljne količine tekućine, a ponekad se propisuju i dodaci probiotika i vlakana.

U oboljelih od anoreksije javlja se i anemija koja se liječi dodavanjem pripravaka željeza, međutim zbog učestale pojave konstipacije potrebno je pripaziti na oblik željeza koji se koristi jer željezo može pogoršati konstipaciju.

Serotonin, hormon koji regulira unos hrane, apetit i raspoloženje, sintetizira se u mozgu iz aminokiseline l- triptofan. Neki preliminarni podaci ukazuju na nisku razinu serotonina i triptofana u osoba s poremećajima hranjenja. Nagađa se da bi dodatak triptofana mogao povisiti razinu serotonina i na taj način poboljšati psihičko stanje i utjecati na unos hrane, međutim nema dovoljno dokaza o ovoj postavci.

Pošalji prijatelju na email

Komentari