Vitaminoteka

Datum objave: 02. 11. 2015.

Anorexia nervosa je ozbiljna i još uvijek zagonetna bolest, a tipično obilježje je uporan odabir niskokalorične, malomasne hrane, bez obzira na eventualnu želju pacijenta za promjenom.

Biološki mehanizmi koji stoje iza ovog restriktivnog poremećaja jedenja uglavnom nisu poznati. Stoga je u novom američkom istraživanju ispitana aktivnost mozga 21 pacijentice s anoreksijom i uspoređena je s aktivnosti 21 zdrave žene tijekom odabira hrane koju žele jesti. Moždana aktivnost bila je ispitana u stvarnom vremenu, funkcionalnom magnetskom rezonancijom.

Kao što je bilo očekivano, ispitanice s anoreksijom odabirale su više hrane s manjim udjelom masti, a zanimljivo je da su u odnosu na kontrolnu skupinu ispitanica, pokazale i drugačiju aktivnost mozga tijekom odabira. Primijećena je znatno veća aktivnost dijela zvanog dorzalni striatum, čija se povećana aktivnost primjećuje kod ovisnosti.

Budući da je ovo prvo istraživanje koje je povezalo neuobičajenu aktivnost mozga s restriktivnim odabirom hrane kod osoba s anorexiom nervosom, navedeno otkriće otvara vrata boljem razumijevanju ovog poremećaja. Anoreksija očito dijeli neke sličnosti s ovisnostima, a ovo saznanje može pomoći kod promjene psihoterapijskog i farmakoterapijskog pristupa pacijentima.

Izvor: Nature Neuroscience

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Anoreksija, Poremećaj hranjenja,

Komentari