Datum objave: 07. 03. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Disease in Childhood, anksioznost i depresija kod roditelja tijekom trudnoće i u predškolskoj dobi djeteta povezane su s većim rizikom od tzv. fussy eating-a kod djece.

Inače, fussy eating označava probleme u prehrambenom ponašanju koje karakterizira ustrajno odbijanje unosa hrane, što predstavlja veliki razlog za zabrinutost za njihovo zdravstveno stanje.

U istraživanju je sudjelovalo 4 746 parova majki i djece te 4 144 očeva. Kod roditelja, simptomi anksioznosti i depresije bili su procijenjeni tijekom trudnoće i u trećoj godini života djeteta, a prehrambeno ponašanje djece bilo je ispitano u dobi od tri i četiri godine.

Analiza je pokazala da su simptomi anksioznosti i depresije kod majki i tijekom trudnoće i u predškolskom periodu bili statistički značajno povezani s nepoželjnim prehrambenim ponašanjem kod djece u dobi od četiri godine. Svaki dodatni bod u testu procjene navedenih psiholoških problema majki bio je povezan s dodatnim bodom u testu procjene nepoželjnog odnosa djece prema unosu hrane. S druge strane, kod očeva, problemi u prehrambenom ponašanju djece bili su povezani s anksioznosti samo u predškolskom razdoblju te depresijom samo tijekom trudnoće djeteta.

Nije poznato jesu li psihološki problemi roditelja djelomično uzrokovani odbijanjem hrane kod djece ili oni neovisno djeluju na pojavu nepoželjnog prehrambenog ponašanja, no navedenu povezanost treba uzeti u obzir kako bi rješavanje poteškoća bilo što uspješnije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari