Mirja Zupčić

Datum objave: 23. 07. 2019.

Gubitak koštane mase koji dovodi do osteoporoze ozbiljan je zdravstveni problem. Iako je rizik od osteoporoze najviši kod osoba starije životne dobi, svjedoci smo da i osobe mlađe od 30 godina mogu imati slabiju kvalitetu kostiju odnosno čak osteopeniju – stanje koje prethodi osteoporozi.

Čokolada je bogata antioksidansima, protuupalnim flavonoidima i mineralima zbog kojih ima potencijalno blagotvorno djelovanje na zdravlje kostiju. Međutim, ostali sastojci u čokoladi poput kakao maslaca, šećera i metilksantina nepovoljno utječu na kvalitetu kostiju. Rezultati dosadašnjih istraživanja o utjecaju čokolade na koštane markere iz seruma i mineralnu gustoću kostiju su bila proturječna. Mogući razlog zašto neka istraživanja pokazuju kako čokolada ima povoljan utjecaj na kosti, a druga ne, jest velika razlika među vrstama čokolade, a time i razlika u samom sastavu. Bijela i mliječna čokolada bogatije su šećerom, a siromašnije flavonoidima i mineralima. Tamna čokolada, s udjelom kakaa između 45 i 85% je bogata flavonoidima, mineralima, a siromašnija šećerom. Čokolada s udjelom kakaa većim od 70% ima visok udio masti i metilksantina.

Pregledni članak koji izlazi u rujanskom izdanju stručnog časopisa Nutrition, bavio se ispitivanjem odnosa između čokolade i njenih sastavnih dijelova na zdravlje kostiju i rizik za razvoj osteoporoze.

Rezultati su pokazali kako:

  • Blagotvorno na zdravlje kostiju djeluju nezaslađeni kakao prah i tamna čokolada zbog visokog udjela flavanola i minerala
  • Unos čokolade kod adolescenata je pozitivno utjecao na rast kostiju
  • Umjeren unos čokolade (1-6 šalica čokolade i kakao napitaka tjedno)  kod žena u postmenopauzi nije imao utjecaj na zdravlje kostiju, međutim svakodnevni unos čokolade (više od 1 šalice čokolade i kakao napitaka dnevno) doveo je do smanjene gustoće kostiju

Kad je riječ o zdravlju kostiju, iz navedenih rezultata možemo zaključiti kako žene u postmenopauzi ne trebaju sasvim izbjegavati čokoladu, međutim trebaju se pridržavati pravila o umjerenosti, dok adolescenti smiju uživati u čokoladi, ali im se savjetuje da biraju čokolade s višim udjelom kakaa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čokolada, kosti, osteoporoza,

Komentari