Datum objave: 06. 08. 2009.

Otkrivena još pred 3000 godina i visoko pozicionirana u Ayurvedskoj medicini, indijska bobica popularnog naziva AMLA (Emblica officinalis) ulazi na sve mnogobrojnija vrata, intrigirajući i zapadnjačku «klasičnu» medicinu.

Već dugi niz godina u Indiji se u svakodnevnom životu koristi njezin terapeutski učinak na masnoće u krvi, a nedavno je studijama potvrđen i kvantificiran navedeni efekt. Tako je otkriveno da redovita konzumacija dovoljne količine amla bobica može spustiti razinu ukupnog kolesterola u krvi za 80%, triglicerida za 66%, a razinu «dobrog» HDL kolesterola podiže za cca 10%. 2006.godine je utvrđeno i jedinstveno djelovanje na već nastale aterosklerotske plakove – amla ih razgrađuje i vraća krvožilje u prvobitno stanje!

Osim direktnog povoljnog djelovanja na kardiovaskularni sustav, amla bobica ima i univerzalni adut – jako antioksidativno svojstvo. Osim vitaminom C za koji je od ranije utvrđen a tioksidacijski učinak, amla bobica obiluje s dva tanina – emblikaninom A i emblikaninom B (do 1700mg u 100g bobica). Tanin (emblikanin) A ima čak 11.2 puta snažniji antioksidacijski učinak od viramina C. Udruženim djelovanjem njezinih bioaktivnih komponenti, amla bobica stječe ugled moćnog antioksidansa koji svojim protuupalnim, antikolesterolskim, hipoglikemijskim (spušta razinu šećera u krvi na normalu) i protuupalnim djelovanjem čuva ravnotežu i zdravlje organizma.

Izvor: Indian journal of Clinical Biochemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari