Ela Lučić

Datum objave: 12. 02. 2020.

Uzimanje komercijalno dostupnih BCAA (engl. branched chain amino acids) u obliku dodatka prehrani pokazalo je poboljšanje parametara sportske izvedbe u studiji kontroliranoj placebom, koristeći biciklistički model visokog intenziteta. 

Provedena studija, u trajanju od 9 tjedana, obuhvatila je 32 ispitanika. Proizvod ispitivan u studiji sadržavao je aminokiseline razgranatog lanca (leucin, izoleucin i valin), kao i aminokiselinu alanin te ugljikohidrate u obliku maltodekstrina. Autori studije primijetili su kako je uzimanje aminokiselina razgranatog lanca u obliku dodatka prehrani pomalo kontroverzna tema. 

BCAA formulacije mnogo su proučavane, a neke studije pokazale su njihov koristan učinak na izvedbu. Međutim, postoje brojni čimbenici koji zbunjuju znanstvenike. S obzirom na veliku heterogenost korištenih eksperimentalnih protokola i formulacija, rezultati ovih studija nisu uvijek jednoznačni. Stoga, stvarna učinkovitost BCAA, koje se koriste same ili u kombinaciji s drugim komponentama, ostaje i dalje nedovoljno ispitana. 

Istraživački tim okupio je 20 muškaraca i 12 žena te su svi bili studenti. Prosječna dob iznosila je 22 godine za muškarce i 21 godinu za žene. Iako su svi bili zdravi i vitki (prosječan BMI 22 kg/m2 za muškarce i 21 kg/m2 za žene), nitko se nije redovito bavio tjelesnom aktivnošću. Jedan od kriterija za isključenje iz studije bio je obavljanje ne više od 60 minuta žustrog hodanja ili sporog trčanja tjedno, tijekom tri mjeseca koja su prethodila ispitivanju. Istraživači su potvrdili nisku razinu kondicije pomoću referentnih mjerenja VO2 max (maksimalna stopa potrošnje kisika)

Za opterećenje vježbe, istraživači su upotrijebili test biciklističkog ergometra koji je potvrđen u studiji iz 2012., objavljenoj u časopisu International Journal of Sports Medicine. Ispitivanje se sastojalo od 20-minutnog zagrijavanja, zatim su uslijedili sprintevi u trajanju od 90 sekundi s 3-minutnim periodima odmora, a trajalo je nešto više od sat vremena. U dva eksperimentalna dana, ispitanici su morali doći dva sata ranije u izgladnjenom stanju i konzumirati standardni doručak koji je uključivao uzimanje BCAA kao dodatka prehrani ili placebo. Krv je uzeta po dolasku i neposredno prije početka biciklističkog testa. Nakon ispitivanja sakupljena su tri uzorka krvi: jedan odmah po završetku testa, drugi 4 sata nakon testa i posljednji 24 sata nakon završetka testa. U narednom razdoblju, ispitanici su izveli tri treninga tjedno, koja su u početku trajala nešto manje od sat vremena i povećala se na nešto više od sat vremena. Prije svakog treninga, ispitanici su uzimali BCAA kao dodatak prehrani ili placebo. U dane odmora nije bilo propisano uzimanje BCAA. 

Kao što se očekivalo, istraživači su otkrili da su obje skupine poboljšale svoju izvedbu u smislu prijavljenog percipiranog napora i apsolutnih parametara izvedbe. Nadalje, skupina koja je konzumirala BCAA kao dodatak prehrani pokazala je značajnija poboljšanja. 

Glavni rezultat ove studije pokazuje da uzimanje proizvoda koji sadrži BCAA može smanjiti percipirani napor, kao i da njegova produljena konzumacija tijekom 9 tjedana poboljšava parametre poput ukupnog vremena do iscrpljenosti te impulsa treninga (standardizirana mjera opterećenja treninga, donekle slična vatu ili kaloriji), koji odražavaju sposobnost izdržavanja opterećenja treninga, zaključili su autori studije.

 Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari