Vitaminoteka

Datum objave: 31. 12. 2013.

Potres mozga je traumatičan proces za cijeli organizam s mogućim posljedicama poput nesanice, nemogućnosti pamćenja, učenja kao i smanjena koncentracija.

Američki znanstvenici odlučili su istražiti da li kratkolančane aminokiseline (BCAA) mogu ublažiti ili čak otkloniti poteškoće sa spavanjem u osoba koje prolaze ili su prošle taj traumatičan proces. BCAA su odabrane jer su gradivne tvari neurotransmitera, kemijskih spojeva koje neuroni oslobađaju u mozgu. One poboljšavanju aktivnost neurona i omogućuju da živčani podražaji u mozgu teku bez zastoja.

Nakon provođenja istraživanja na miševima s ozljedom glave, kojima su dane BCAA, uočeno je kako su smanjene poteškoće sa spavanjem i koncentracijom. Zahvaljujući BCAA miševi su imali poboljšanu aktivnost neurona, a u skladu s time i manje kognitivnih poteškoća.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine i ne smije se tumačiti kao smjernica za uzimanje BCAA bez preporuke liječnika. Daljnim studijama ustanoviti će se točan učinak BCAA na smanjenje nesanice i ostalih kognitivnih problema u osoba s posljedicama ozlijede glave.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, ostali dodaci prehrani,

Komentari