Datum objave: 29. 09. 2009.

Prženi krumpirići, prepečeni kruh, pohani odresci...slasno, primamljivo i - kanrcinogeno.

Naime, u procesu pečenja odnosno termičke obrade hrane potiče se reakcija između ugljikohidrata i aminokiseline asparagin, a kao konačni produkt nastaje jaki kancerogen- akrilamid. No ukoliko je suditi prema otkrićima nedavne britanske studije, prisustvo odnosno dodavanje određenih aminokiselina može spriječiti te štetne reakcije. Aminokiselne - dobrotvori su prolin, triptofan, cistein i glicin te prolin koji se pritom značajno ističe svojom anti-karcinogenom sposobnošću - umanjuje nastanak akrilamida za čak 80%.

S obzirom da je prolin zaslužan i za stvaranje arome prepečenog kruha, a prisutan je u pšeničnom i rižinom brašnu, neće biti problem proširiti njegovu uporabu.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry, September 2009

Pošalji prijatelju na email

Komentari