Vitaminoteka

Datum objave: 05. 11. 2013.

Studija provedena na 30 muškaraca prosječne starosti 69 godina ispitivala je utjecaj uzimanja esencijalnih aminokiselina, prije i nakon operacije potpune zamjene koljena, na oporavak bolesnika.

Ispitanici su uzimali 20 g esencijalnih aminokiselina tjedan prije i 2 tjedna nakon operacije dok je kontrolna grupa uzimala 40 g neesencijalnih aminokiselina dnevno. Znanstvenici su mjerili funkcionalnost koljena mjereći vrijeme potrebno za sjesti i podići se sa stolice te hodanje uz i niz stepenice. Aminokiseline su umiješane u žitarice, puding ili piće te su na taj način unešene u organizam.

Rezultati studije su pokazali da je u osoba koje su uzimale esencijalne aminokiseline došlo do bržeg oporavka i za 32 % veće funkcionalnosti koljena u odnosu na kontrolnu skupinu nakon operacije. Uočena je ujedno i manja atrofija mišića u osoba koje su uzimale esencijalne aminokiseline (3.2 % naspram 18.6 %), nego u kontrolnoj skupini.

Studija je doprinjela otkrivanju ključnih čimbenika za ubrzavanje oporavka te rehabilitaciju osoba s potpunom zamjenom koljena.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Investigation.

Pošalji prijatelju na email

Komentari