Vitaminoteka

Datum objave: 20. 09. 2013.

Časopis Epidemiology objavio je najnovije rezultate istraživanja koji ukazuju na pozitivne učinke unosa aminokiselina na metabolizam glukoze narušen u dijabetičara.

Naime, istraživanje provedeno na miševima s normalnom tjelesnom masom (inzulin osjetljivi) te onima koji su pretili (inzulin rezistentni) pokazalo je da uzimanje dodatka prehrani u obliku aminokiseline arginina poboljšava metabolizam glukoze za 40%.

Rezultati su dobiveni zahvaljujući testu tolerancije glukoze u miševa. Uzimanjem arginina pojačava se izlučivanje hormona glukagon peptid-1 (GLP-1) koji ima ključnu ulogu u regulaciji apetita te metabolizmu glukoze. Spomenuti hormon redovito je sadržan u različitim lijekovima koji se pripisuju u dijabetičara tipa 2.

Autori studije ističu kako je u pretilih i miševa s normalnom tjelesnom masom postignut jednako dobar učinak te da unatoč tome što nije moguće prevenirati dijabetes s namirnicama bogatim argininom (lješnjaci, bademi) povećanje njihovog unosa sigurno ima pozitivan učinak na proces probave hrane u našem organizmu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, ostali dodaci prehrani,

Komentari