Vitaminoteka

Datum objave: 26. 05. 2015.

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu su u novom istraživanju otkrili da L-arginin – aminokiselina koja se nalazi u mesu, ribi i mliječnim proizvodima, te koja se već koristi u stomatološkim pripravcima za preosjetljivost zuba, može zaustaviti stvaranje zubnog plaka.

Zubni plak, ili zubne naslage, zapravo čine zajednice bakterija koje se nakupljaju na površini zuba gdje stvaraju tzv. biofilmove – otporne strukture koje mogu dovesti do razvoja karijesa, gingivitisa i parodontitisa. U borbi protiv zubnog plaka najčešće se koriste antimikrobne tvari, poput klorheksidina, koje mogu uništiti bakterije, ali pritom često negativno utječu na osjet okusa te mogu uzrokovati mrlje na zubima.

Istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da bi L-arginin mogao zamijeniti ove jake antimikrobne tvari. U istraživanju je korišten laboratorijski model usne šupljine u kojemu su, korištenjem ljudske sline, bile uzgojene brojne bakterijske vrste koje se inače nalaze u zubnom plaku.

Primijećeno je da L-arginin može dobro rastvoriti zubni plak utječući na integritet bakterijskih biofilmova. Smatra se da L-arginin djeluje na bakterijske stanice na način da im onemogućuje međusobno povezivanje te „lijepljenje“ na površinu zuba.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ostali dodaci prehrani,

Komentari