Znanstvenici su otkrili da veća aktivnost enzima amilaze u slini utječe na vrijednosti glukoze u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima.
Amilaza iz sline razgrađuje škrob u jednostavnije šećere, koji se tada apsorbiraju u krv. Da bi se održalo optimalno zdravlje, vrijednosti šećera u krvi moraju biti uravnotežene, unutar određenih granica.
Dvije osobe mogu imati kompletno različiti glikemijski odgovor na istu hranu, ovisno o razinama amilaze. Pa tako oni koji imaju puno amilaze bolje su prilagođeni na jedenje ugljikohidrata, a ta se prilagođenost očituje brzom razgradnjom ugljikohidrata (škroba), uz istovremeno održavanje uravnoteženih vrijednosti glukoze u krvi. Upravo zbog toga te bi osobe mogle imati i manji rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa II.
Škrob iz pšenice, krumpira, riže, kukuruza i ostalih žitarica predstavlja glavnu komponentu američke prehrane, čineći do 60% ukupnih kalorija.
Izvor: ScienceDaily