Alternativna medicina tijekom trudnoće

Datum objave: 16. 05. 2005.

Alternativnu medicinu trudnice često doživljavaju kao prirodniji način liječenja uobičajenih tegoba trudnoće. Američki istraživači kreirali su istraživanje kojim su nastojali saznati koji su najčešće preporučivani preparati za ublažavanje mučnine i povraćanja..

Kako bi dobili tražene informacije, angažirali su ženu koja je "odglumila trudnoću" (navodeći da je u osmom tjednu trudnoće) te telefonom tražila savjet od 155 trgovina zdrave hrane i biljnih drogerija na području Phoenixa. Savjet je dobila od više od 80 % trgovina.

Đumbir je bio najčešće predlagani preparat za mučninu i povraćanje. Oko 5 % preporuka se odnosilo na preparate za koje postoje kontraindikacije tijekom trudnoće (npr. progesteron i dong quai). Kao izvor date informacije 43 % trgovaca je navelo osobno iskustvo.

Autori ovog istraživanja naglasili su važnost pouzdanosti ovakvih preporuka kao prevencija neželjenih posljedica za razvoj fetusa.
Izvor: K. D. Buckner, M. L. Chavez, E. C. Raney, J. D. Stoehr (2005) Health Food Stores’ Recommendations for Nausea and Migraines During Pregnancy. Annals of Pharmacotherapy 39: 274-279.

Pošalji prijatelju na email

Komentari