Datum objave: 29. 06. 2009.

Crvenilo koje se pojavljuje nakon konzumiranja alkohola ne uzrokuje samo sram već ukazuje na povećani rizik od karcinoma ždrijela.

Crvenilo može biti popraćeno mučninom i ubrzanim radom srca, a čini se da je posljedica naslijeđenog manjka enzima ALDH2 što je karakteristika za trećinu ljudi porijeklom iz Istočne Azije (Japan, Kina i Koreja). Manjak ovog enzima stvara probleme u metaboliziranju alkohola pa se u tijelu nakuplja toksični acetaldehid. Osobe s dvije kopije gena zadužene za ALDH2 imaju sreću da ne podnose veće količine alkohola što ih zapravo štiti od karcinoma, međutim, oni sa samo jednom kopijom gena mogu razviti toleranciju na acetaldehid. Takve osobe imaju 6-10 puta povećani rizik od karcinoma jednjaka ako svakodnevno piju dva alkoholna pića.

Izvor: PLoS Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari