Alkoholna pića povećavaju rizik od raka kolona

Datum objave: 01. 01. 2005.

Liječnici su objavili da ljudi koji tjedno konzumiraju devet ili više pića koja sadrže veliki postotak alkohola u periodu većem od 10 godina imaju tri puta veće šanse da dobiju rak kolorektuma ili polipe od ljudi koji ne konzumiraju alkoholna pića s velikim postotkom alkohola. To su između ostalog gin, votka i bourbon. S druge strane konzumacija jedne ili dvije čaše vina tjedno smanjuje rizik od raka kolona za 60 %. Rak kolona je drugi vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama, od kojeg svake godine umire 56,000 Amerikanaca prema podacima American Cancer Society.
Rak se može otkriti u ranoj fazi kolonoskopijom. Istraživanje je izvršeno na 2,000 muškaraca i žena koji nisu imali vidljive znakove raka kolona. Prosječna dob ispitanika bila je 57 godina, većina su bili bijelci i 87% ih je završilo najmanje prvu godinu koledža. Ispitanici su se podvrgli kolonoskopiji i bili ispitivani o pušačkim navikama i konzumaciji alkohola. Rak ili sumnjive izrasline nađene su u 6,1% ispitanika koji ne piju alkohol, i u 17,4% onih koji konzumiraju više od devet čaša alkohola tjedno tokom perioda od 10 godina. Kada su se u obzir uzeli ostali čimbenici koji mogu utjecati na pojavu raka (dob, spol, težina, obiteljska anamneza), ustanovljeno je da su osobe koje često konzumiraju alkohol 3,3 puta više podložni razvoju raka kolona. Ljudi koji umjereno konzumiraju vino, tj. od jedne do osam čaša tjedno, su imali za 63% manje šanse da im se razvije rak. Pokazalo se da konzumacija piva ne utječe na pojavu raka. Ipak, konzumacija alkohola nije ni približno štetna za zdravlje kolona kao pušenje. Naime, 20% slučajeva raka kolona pripisuje se upravo pušenju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari