Alkoholičari skloniji prijelomima kostiju

Datum objave: 29. 12. 2005.

Studija koju su nedavno proveli Dennis Chakkalakal i suradnici iz Medicinskog kliničkog centra Omaha u Nebraski pokazuje na koji način teški alkoholizam, osim na mnoge organe, utječe i na gubitak koštane mase.., na veći rizik od prijeloma i sporije zacjeljivanje fraktura kostiju.
Iako zasad nije poznat točan mehanizam djelovanja alkohola na kosti, istraživanja na ljudima, životinjama i staničnim kulturama pokazala su da alkohol utječe na razvoj i funkciju osteoblasta, stanica koje grade i održavaju koštano tkivo.
Članak o tomu objavljen je u prosinačkom broju časopisa Alcoholism. Ustanovljeno je da alkohol utječe na osteoblaste ovisno o dozi, pa se rizik povećava s količinom i kroničnim uzimanjem alkohola.
Kosti se izgrađuju tijekom cijelog ljudskog života, a postoje stanice koje razgrađuju koštano tkivo - osteoklasti i stanice koje ga grade - osteoblasti. Čini se da alkohol inhibira normalno stvaranje novog koštanog tkiva pa dugoročno nastaje osteopenija, stanje razrijeđenog koštanog tkiva, koje povećava rizik od prijeloma.
[url="#"] PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari