Datum objave: 16. 06. 2016.

Pankreatitis, odnosno upala gušterače, može se razviti tijekom dugotrajne zlouporabe alkohola – alkoholni pankreatitis uglavnom se javlja nakon deset godina svakodnevne neumjerene konzumacije alkoholnih pića, a rizik se povećava s povećanjem unosa.

Prethodna istraživanja pokazala su da kronični unos alkohola može negativno utjecati na apsorpciju nekih vitamina B-skupine u stanicama gušterače, stoga je u novom istraživanju ispitano utječe li alkohol i na apsorpciju vitamina C.

U istraživanju je najprije utvrđeno da o natriju ovisan vitamin C-transporter 2 (SVCT-2) predstavlja glavni protein odgovoran za prijenos vitamina C u stanice gušterače, a zatim su provedena konkretna ispitivanja na staničnim kulturama i živim životinjama.

Zapaženo je da su kulture stanica gušterače koje su izravno bile izložene koncentraciji alkohola koja se primjećuje kod ovisnika, imale niže razine proteina SVCT-2, što je znatno smanjilo apsorpciju vitamina C u stanice. Isto je zamijećeno i u stanicama gušterače miševa kojima je alkohol davan na usta.

Zaključno, nedostatak vitamina C, kao i nekih drugih vitamina, zasigurno ometa normalnu funkciju stanica gušterače, a smatra se da ovo znatno doprinosi pojavi pankreatitisa i drugih bolesti gušterače.

Izvor: American Journal of Physiology - Cell Physiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari