Datum objave: 29. 03. 2016.

Procjenjuje se da je više od 10 000 slučajeva karcinoma dojke u Europi i SAD-u povezano s konzumacijom alkohola, a poznato je da je s alkoholom povezano i vraćanje bolesti kod žena u remisiji blagih oblika karcinoma dojke. Stoga je u novom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One, detaljnije proučen potencijalni mehanizam negativnog učinka alkohola.

Primijećeno je da alkohol potiče aktivnost gena zvanog BRAF, koji se povezuje s razvojem karcinoma dojke, na način da oponaša ili povećava učinak estrogena na njega. Također, istraživanje je pokazalo i da alkohol oslabljuje djelovanje tamoksifena, lijeka koji se koristi u terapiji metastaza karcinoma dojke.

Inače, otprije je poznato da je unos alkohola jedan od rizičnih čimbenika razvoja tzv. karcinoma dojke ovisnih o hormonima, no autori su napomenuli kako se nadaju da će rezultati njihovog istraživanja dodatno potaknuti žene na veću kontrolu konzumacije. Pogotovo one pod većim rizikom od ove maligne bolesti, poput žena na hormonskoj nadomjesnoj terapiji.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari