Ela Lučić

Datum objave: 20. 02. 2020.

Konzumiranje ranije neistraženoga soja algi moglo bi pozitivno djelovati na smanjenje simptoma IBS-a poput dijareje i nadimanja, pokazalo je novo ispitivanje provedeno u Kaliforniji.

Dok su se druge vrste algi upotrebljavale kao ljekovite namirnice, prednosti konzumiranja alge Chlamydomonas reinhardtii ranije nisu bile istražene. Stoga su istraživači odlučili ispitati učinak njene konzumacije na osobe sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva (IBS), kao i na one bez simptoma. 

Rezultati objavljeni u časopisu Journal of Functional Foods pokazali su kako je kod sudionika koji su u prošlosti patili od učestalih probavnih simptoma zabilježena znatno manja učestalost dijareje i smanjenje nelagode u crijevima, kao i manje učestalo nadimanje te redovitije kretnje crijeva. Zaključeno je kako uvrštavanje alge C. Reinhardtii u prehranu, osim što povećava nutritivnu vrijednost obroka, može djelovati i na ublažavanje nekih probavnih tegoba kod pojedinih osoba.

Sudionici su svakodnevno konzumirali jednu žlicu biomase alge C. reinhardtii u prahu te izvješćivali o svom probavnom zdravlju tijekom mjesec dana. Iako se više od 200 sudionika pridružilo projektu, samo 51 sudionik ispunio je zahtjeve studije za uključivanje u konačne analize podataka. Postavljen im je niz pitanja u kojima su trebali kvantificirati svoje probavno zdravlje prije i za vrijeme konzumacije alge. 

Kao odgovor na pitanje koliko često su imali nelagodu u crijevima ili dijareju, najčešći odgovor svih sudionika sa slabim simptomima prije konzumiranja algi bio je "rijetko", dok se tijekom konzumacije promijenio u "nikad". U skupinama s jako izraženim simptomima, sudionici su izvijestili da iskustvo nelagode u crijevima ili dijareju dožive „često“ ili „ponekad“, ali se to značajno promijenilo tijekom konzumacije algi, promijenivši većinu odgovora u „rijetko“

Od ispitanika se tražilo da kvantificiraju učestalost i klasifikaciju svoje probave prije i za vrijeme studije. Većina ih je izvijestila kako je zapazila jednu do dvije kretnje crijeva svaki dan, prije i za vrijeme konzumacije algi. Iako nisu opažene značajne promjene unutar nijedne skupine za ovo pitanje, kretanje crijeva kod osoba s jače izraženim simptomima bilo je redovitije tijekom konzumacije algi. 

Ovi rezultati ukazuju da biomasa ispitivane alge može djelovati kao funkcionalni sastojak za smanjenje učestalosti nelagode u crijevima i dijareje kod pacijenata sa simptomima. Na pitanje koliko često su zapazili nadimanje ili pojavu plinova, sve skupine s jače izraženim simptomima prije konzumiranja algi izvijestile su o tome odgovorima između "ponekad" i "uvijek". U ovoj se skupini tijekom studije odgovor značajno promijenio i većina je do kraja studije odgovorila kako rijetko uočava nadimanje i pojavu plinova. 

Znanstvenici ističu kako su prednosti konzumiranja ove vrste algi bile odmah očite prilikom ispitivanja na miševima, kao i na pacijentima koji su patili od probavnih tegoba. Nadaju se kako ovo istraživanje pomaže destigmatizirati ideju o uključivanju algi i proizvoda na bazi algi u prehranu. 

Također, uzorci stolice ispitanika poslani su na analizu. Rezultati su pokazali da je sastav mikrobiote crijeva i dalje ostao raznolik te da se tijekom ispitivanja nisu dogodile značajne promjene u sastavu mikrobiote zbog konzumiranja algi.

Istraživači napominju kako su potrebna dodatna ispitivanja s većim skupinama sudionika kroz dulji vremenski period. Zasad nije razjašnjeno kako alge djeluju na poboljšanje zdravlja probavnog sustava. Znanstvenici vjeruju da bi koristi mogle poticati od bioaktivne molekule u algama ili promjenom genske ekspresije crijevnih bakterija uzrokovanih konzumiranjem algi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari