Datum objave: 27. 12. 2011.

Nizozemski znanstvenici su otkrili da prehrambena vlakna iz smeđih algi (alginati) pomažu u stvaranju osjećaja sitosti, čime indirektno pomažu gubitku tjelesne mase.

Morske alge mogu se podijeliti u tri osnovne skupine: smeđe (Phaephycecae), crvene (Rhodophyta) i zelene alge (Chlorophyta). Ovo istraživanje bilo je usmjereno na smeđe alge, a provedeno je na način da su se zdravim ispitanicima kroz period od 12 tjedana, davali napici koji su sadržavali vlakna iz algi ili placebo. Istovremeno su ispitanici dobivali energetski reduciranu dijetu. Kod svih ispitanika koji su uzimali alginate zabilježen je manji osjećaj gladi kao i manje uzimanje hrane, a posljedično tome i veći gubitak tjelesne mase (prvenstveno tjelesne masti).

Tajna je u tome da alge u želucu stvaraju gel koji ispuni želudac i na taj način se postiže punoća, a mozgu se šalju signali sitosti. Time se postiže manje uzimanje hrane i mršavljenje.

Ove spoznaje otvaraju mogućnosti novim načinima rješavanja s debljinom, kao i razvoja specifičnih proizvoda koji sadrže alginate.

Izvor: University of Copenhagen

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari