Ela Lučić

Datum objave: 28. 01. 2021.

Uzimanje alfa-lipoične kiseline (ALA, engl. Alpha-Lipoic Acid) u obliku dodatka prehrani moglo bi pomoći u održavanju mišićne snage nakon napornog treninga, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Alfa lipoična kiselina koristi se kao dodatak prehrani već dugi niz godina, ali dokazi koji posebno povezuju ALA s prednostima sportske izvedbe su ograničeni. U novoj dvostruko slijepoj, unakrsnoj studiji kontroliranoj placebom znanstvenici su okupili 17 mladih sudionika koji su bili upoznati s treningom snage. Cilj studije bio je otkriti hoće li uzimanje alfa-lipoične kiseline u obliku dodatka prehrani usporiti razgradnju mišića i smanjiti bolnost koja prati naporan trening. Također su izmjereni parametri oksidativnog stresa.

Prvo je uslijedio težak set vježbi snage nakon čega su ispitanici uzeli alfa-lipoičnu kiselinu u dozi od 150 mg ili placebo. Nakon 72 sata odmora, ispitanici su izvršili 6-dnevni protokol treninga te uzimali alfa-lipoičnu kiselinu ujutro i navečer, ukupno 300 mg dnevno. Nakon četverotjednog razdoblja ispiranja došlo je do zamjene eksperimentalne i placebo skupine.

Rezultati ispitivanja pokazali su kako se maksimalna masa koju su ispitanici mogli podići u jednom čučnju povećala ili ostala nepromijenjena kod većeg broja ispitanika iz skupine koja je uzimala alfa-lipoičnu kiselinu nego iz placebo skupine.

Takvi učinci nisu primijećeni u jednodnevnom protokolu. U uzorcima krvi prikupljenim tijekom ispitivanja nisu primijećeni antioksidativni ili protuupalni učinci alfa-lipoične kiseline.

Dobiveni podaci ukazuju na moguće pozitivne učinke uzimanja alfa-lipoične kiseline u obliku dodatka prehrani, što tijekom intenzivnih treninga rezultira smanjenjem oštećenja i upale mišića te ubrzanjem oporavka. U budućim studijama trebalo bi istražiti može li alfa-lipoična kiselina općenito poboljšati sportsku izvedbu, zaključili su stručnjaci.

Izvori: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari