Prema navodima stručnjaka iz Britanskog Alergološkog Društva, alergijske reakcije na voće i povrće sve su češće, a pogotovo u djece.
Do pred nekoliko godina dežurni je krivac za alergijske reakcije uzrokovane hranom bio kikiriki, no unazad 4-5 godina to mjesto preuzima voće i povrće. Naj-«alergogenije» voće i povrće su celer, mrkva, rajčica, jabuke i kruške.
Ono što tu alergiju čini još češćom je tzv. križna reakcija s peludi određenog drveća i trava. Određene, naime, peludi posjeduju proteinske molekule slične onima u navedenim namirnicama, pa udisanje peludnih čestica u predisponiranih pojedinaca izaziva imunološku reakciju – senzibilizaciju. Kad takav pojedinac slijedeći put pojede neko od rizičnog voća ili povrća, razvit će alergijsku reakciju.
Najčešći oblik alergijskih reakcija je tzv. oralni alergijski sindrom, koji podrazumijeva svrbež, pečenje i crvenilo usana i područja oko usta te oticanje i žarenje sluznice usne šupljine.
Taj sindrom često se javlja uz peludnu gorznicu koja pogađa gotovo 10% stanovnika (Britanaca).
Način na koji se takve reakcije mogu ublažiti je – osim izbjegavanja rizičnih namirnica – način njihove pripreme. Uvelike pomaže termička obrada hrane (kuhanjem se uništavaju proteinski alergeni) te guljenje, rezanje i ribanje voća.
Izvor: Društvo «Allergy UK» az FoodNavigator.com