Datum objave: 29. 04. 2014.

Statistički podaci ukazuju kako je 6,5 % Amerikanaca morbidno pretilo odnosno da imaju indeks veći od 40 kg/m2, no znanstvenici su se zapitali da li drugi čimbenici izuzev tjelesne mase utječu na njihovu (ne)aktivnost? Naime, dosadašnja istraživanja pokazala su da osobe koje su morbidno pretile imaju 8 puta manju tjelesnu aktivnost u odnosu na osobe s normalnim indeksom tjelesne mase. Nadalje, u prosjeku 43 % osoba s prekomjernom tjelesnom masom imaju deficit vitamina D.

Autori studije, objavljene u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ispitivali su da li je razina vitamina D ključna za bolju pokretljivost pretilih osoba. U studiji je sudjelovalo 252 morbidno pretile osobe kojim je mjerena brzina hoda duž 500 metara te uz stepenice. Također, ispitanici su procijenili učestalost vlastite tjelesne aktivnosti te je uzet uzorak krvi kojim je ispitana razina vitamina D.

Uočeno je da su osobe koje su najbrže hodale imale i najviše razine vitamina D. Ti pojedinci su ujedno imali i niži indeks tjelesne mase u odnosu na druge ispitanike. Povećanjem razine vitamina D moguće je poboljšati kvalitetu život pretilih osoba te smanjiti rizik od prijevremene smrti, tvrde autori studije. No, nadodaju kako su razine vitamina D potencijalno više u aktivnijih osoba zbog njihove veće izloženosti suncu, potrebne za sintezu ovog vitamina u koži.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari