Maja Biličić

Datum objave: 03. 09. 2018.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Assisted Reproduction and Genetics pokazalo je da parovima kojima je potrebna medicinska potpomognuta oplodnja može dodatno pomoći dodatak prehrani u obliku aktivnog folata – 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF), umjesto uobičajenih doza folne kiseline.

Istraživanje upućuje na to da osobe s problemima u začećuponavljajućim spontanim pobačajima vrlo vjerojatno imaju varijaciju gena zbog kojih su im dodaci prehrani u obliku folne kiseline zapravo beskorisni, dok im mogu pomoći jedino aktivni folati u obliku 5-MTHF. Naime, varijacija gena koji sudjeluje u metabolizmu folata sprječava pretvaranje folne kiseline u njen aktivni oblik, zbog čega ne dolazi do njenog iskorištenja u organizmu pa je potrebno potražiti vanjski izvor aktivnih folata.

Znanstvenici su pratili 30 parova s poteškoćama u začeću unutar posljednje 4 godine. Poteškoće i problemi odnosili su se na gubitak fetusa, primarnu insuficijenciju jajnika i abnormalne parametre spermija, a kod dvije trećine ispitanika medicinski potpomognuta oplodnja je zakazala. Većina je žena do ovog istraživanja neuspješno liječena visokim dozama folne kiseline (5 mg dnevno).

Među svim parovima najmanje je jedan partner bio nosilac nepoželjne varijacije gena. Parovi s varijacijama gena četiri su mjeseca uzimali dodatak prehrani u obliku 5-MTHF, u dozi od 600 µg dnevno.

Nakon suplementacije parovi su ponovno bili podvrgnuti medicinski potpomognutoj oplodnji, nakon koje ih je njih 13 začelo, a kod preostalih su bili potrebni daljnji tretmani. Samo tri para nije uspjelo začeti.

Znanstvenici naglašavaju da ovaj dodatak prehrani može biti od velikog značaja za osobe s varijacijom gena koja sprječava djelovanje folne kiseline.
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari