Mirja Zupčić

Datum objave: 08. 10. 2021.

Općoj populaciji nepoznata, no znanstvenoj zajednici itekako zanimljiva korisna bakterija neobičnog imena plijeni pažnju stručne javnosti već više od desetljeća.

Brojna istraživanja ukazala su povezanost udjela Akkermansie u crijevima s boljom regulacijom glikemije, upalnih bolesti i posebice prevencijom i terapijom debljine i metaboličkog sidroma. Strategije povećanja udjela Akkermansie muciniphile u crijevima do sada su se temeljile primjenom vlakana i drugih korisnih bakterija, budući da je primjena ovog soja bila limitirana regulatornim statusom.

Nove dobre vijesti stižu iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je odobrila korištenje još jedne „dobre“ bakterije.

EFSA je odobrila korištenje pasterizirane bakterijske kulture Akkermansia muciniphila u dodacima prehrani i hrani za posebne medicinske potrebe. S obzirom da ovaj mikroorganizam nije bio u uporabi u zemljama EU prije 1997. godine, njegovo stavljanje na tržište nije bilo moguće bez posebnog odobrenja i dobivanja statusa „nove hrane“.

A-Mansia Biotech je belgijska kompanija koja je listopadu 2019. godine podnijela zahtjev za dobivanje statusa nove hrane te je EFSA konačno objavila kako je A. muciniphila sigurna za korištenje. EFSA napominje da je A. muciniphila dobro okarakteriziran avirulentni mikroorganizam koji ne proizvodi toksine, a za koji je prijavljeno da je dio normalne crijevne mikrobiote. Međutim, soj nema status QPS –a (eng. qualified presumption of safety, odnosno pretpostavku sigurnosti) zbog povećanja njegovog broja u crijevima nekih osoba koji boluju od Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, Alzheimerove bolesti i poremećaja iz spektra autizma. Također, u soju je identificiran gen otpornosti na antiobiotike te EFSA naglašava kako je moguće stjecanje takve rezistencije.

Akkermansia je prvi put otkrivena, izolirana i okarakterizirana iz mikrobiote crijeva čovjeka 2004. godine u laboratoriju na Sveučilištu Wageningen. Od tada su objavljeni brojni znanstveni članci i klinička istraživanja koja pokazuju sposobnost pasterizirane A. muciniphile da obnavlja funkciju crijevne barijere, što dovodi do smanjenja upale i na kraju bolje kontrole skladištenja masti, metabolizma glukoze i potrošnje energije što ovu probiotičku bakteriju čini korisnom u prevenciji stanja poput pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), 2021. Scientific Opinion on the safety of pasteurised Akkermansia muciniphila as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal 2021;19(9):6780.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: akkermansia, EFSA, probiotici,

Komentari