Datum objave: 24. 02. 2010.

Preparati laksativnog djelovanja polako dobivaju konkurenciju: nova finska studija dokazala je kako svakodnevna konzumacija vlaknima bogatog raženog kruha ubrzava crijevnu peristaltiku, odnosno pražnjenje crijeva i do 40% brže neogo laksativna sredstva.

Studija provedena na Sveučilištu u Helsinkiju otkrila je i “krivca” za takav učinak: arabinoksilan, tvar koju raž sadržava u obilju, potiče bakterijsku fermentaciju vlakana u debelom crijevu, omogućavajući stvaranje kratkolančanih masnih kiselina. One, osim što ubrzavaju peristaltiku, snizuju i pH u crijevima onemogućujući time enzimatsko djelovanje nekih patogenih bakterija te čuvajući crijevnu ravnotežu.

S obzirom da je konstipacija problem koji muči gotovo 30% stanovnika zapadnog svijeta, sposobnost raži da osigurava 1,5 stolicu tjedno više nije zanemariva.

Izvor: Journal of Nutrition, February 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari