Aditivi i hiperaktivnost - presuda još nije donesena

Datum objave: 31. 05. 2004.

Zabrinutost roditelja da namirnice koje sadrže aditive negativno utječu na promjene u ponašanju njihove djece možda ipak stoji - iako je dosadašnje studije nisu uspjele opravdati, provedena je još jedna koja je nastojala utvrditi postoji li uistinu veza..
Znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu u Velikoj Brijtaniji proučavali su promjene u ponašanju 277 trogodišnjaka u čijoj prehrani nije bilo namirnica sa aditivima. Tijekom studije, u određenim tjednima su, bez da su roditelji ili djeca znali kada i da li, djeci davani napici koji ili sadrži ili ne sadrži aditive.
Prema rezultatima objavljenim u časopisu Archives of Disease in Childhood, iako nisu znali je su li i kada djeci davani napici sa aditivima, većina roditelja prijavljivala negativne promjene u ponašanju djece baš u razdoblju kada su djeca uistinu dobivala napitke sa aditivima.
Zbunjujuća je međutim bila činjenica, da je negativne promjene u ponašanju djece prijavilo i nekolicina roditelja čija su djeca dobivala čiste voćne sokove, bez ikakvih dodanih aditiva. Nadalje, kliničkim testiranjima nisu se uspjeli detektirati nikakvi znaci hiperaktivnosti kod djece koja su unosili aditive putem napitaka, iako su je roditelji prijavili.

Istraživanja sugeriraju da bi se izbacvanjem namirnica sa dodanim aditivima moglo pozitivno utjecati na hiperativnost, no brojna pitanja ostaju otvorena, a među njima i ono zašto se roditeljska zapažanja o negativnim promjenama ponašanja njihove djece nisu podudarala sa onim kliničkim.
Izvor: Arch. Dis. Child., Jun 2004; 89: 506 - 511.

Pošalji prijatelju na email

Komentari