Ružica Vukadin

Datum objave: 16. 12. 2021.

Prema novom istraživanju, prehrambeni aditiv karbokismetil celuloza, koji se često koristi kao emulgator i zgušnjivač, može promijeniti sastav crijevnog mikrobioma smanjujući razine dobrih bakterija.

Naime, karbokismetil celuloza koristi se kao prehrambeni aditiv u prerađenoj hrani još od 1960-ih. Upotrebljava se kao emulgator, zgušnjivač, za stvaranje suspenzija i kao sredstvo za oblikovanje filma u hrani kao što su mliječni proizvodi, proizvodi od mesa, pića, deserti i pekarski proizvodi.

Dugo se pretpostavljalo kako je karboksimetil celuloza siguran aditiv jer se ne apsorbira u crijevima. Međutim, dobre bakterije u crijevima mogu doći u doticaj s neapsorbiranim aditivima, što je potaklo znanstvenike da u ovom istraživanju ispitaju utjecaj karboksimetil celuloze na crijevni mikrobiom.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe, kontrolnu grupu, koja je bila na prehrani bez aditiva, i interventnu grupu, koja je bila na prehrani obogaćenoj karboksimetil celulozom u obliku dodataka prehrani. Ispitanicima je kolonoskopijom praćena razina crijevnih bakterija i metabolita na početku i na kraju istraživanja koje je trajalo dva tjedna.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ispitanici, čija je prehrana bila obogaćena karbokismetil celulozom, imaju umjereno povećanu nelagodu u probavnom sustavu i poremećeni sastav crijevne mikrobiote, odnosno smanjena je njezina raznolikost.

Također, došlo je i do promjena u sastavu crijevnog metaboloma, odnosno smanjenja 62 kratkolančane masne kiseline i slobodne aminokiseline.

Također, u skupini ispitanika čija je prehrana bila obogaćena karboksimetil celulozom, uočeno je prodiranje bakterija kroz stijenku crijeva. Ova pojava je uočena kod oboljelih od upalnih bolesti crijeva te dijabetesa tipa 2.

S obzirom na to da dvotjedno istraživanje nije rezultiralo razvojem neke bolesti, zaključak bi bio da dugoročni unos karboksimetil celuloze može potaknuti razvoj kronične upalne bolesti, ali za to su potrebna daljnja istraživanja.

Izvor: Gastroenterology

Pošalji prijatelju na email

Komentari