Mirja Zupčić

Datum objave: 06. 09. 2021.

Prehrambene aditive u pravilu smatramo nužnim zlom prehrambene industrije, no sudeći prema novom istraživanju kineskih znanstvenika guar guma se ističe kao jedan od rijetkih aditiva koji posjeduje povoljan učinak na zdravlje.

Pregledom čak 17 randomiziranih kliničkih istraživanja otkriveno je kako guar guma pomaže sniziti ukupni i LDL kolesterol i time blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila. Guar guma je polisaharid koji se dobiva iz sjemenki indijske biljke točnije mahunarke, a koristi se kao sredstvo za želiranje, kao emulgator i stabilizator kako u industriji tako i u domaćinstvu kod primjerice pripreme bezglutenskog kruha.

Nekoliko istraživanja na miševima otkrilo je mehanizam djelovanja guar gume u organizmu. Guar guma usporava pražnjenje želuca i povećava osjećaj sitosti zbog čega dolazi do manjeg unosa hrane i kolesterola. Također, velika viskoznost guar gume otežava reapsorpciju žučnih kiselina što dovodi do ubrzanja oksidacije kolesterola i dodatnog sniženja ukupnog kolesterola.

Guar guma također otežava aporpciju masti jer onemogućava stvaranje emulzije lipida, a dodatni mehanizam djelovanja je i fermentacija guar gume u debelom crijevu kojom nastaju kratko lančane masne kiseline poput propionata koji inhibira biosintezu kolesterola i masnih kiselina.

Ranije je guar guma bila poznata kao dodatak prehrani za mršavljenje u obliku kockica koje se uzimaju s većom količinom vode. S obzirom da guar guma može apsorbirati vodu i značajno povećati volumen u kratkom vremenu, kod oralnog unosa većih količina može se dogoditi da zapne u grlu ili tankom crijevu. No, u malim količinama, koje su unutar dozvoljenih granica, guar guma može biti korisna za zdravlje.

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: guar guma, kolesterol,

Komentari