Josip Rešetar

Datum objave: 25. 01. 2018.

Pretile osobe koje izgube višak kilograma mogu značajno smanjiti brzinu degeneracije hrskavice u koljenima, ireverzibilnu bolest osteoartritis, ali samo ako je gubitak kilograma ostvaren putem kombinacije tjelovježbe i dijete ili samo putem dijete.

Istraživanje koje je trajalo 96 mjeseci uključilo je 760 muškaraca i žena s indeksom tjelesne mase 25 kg/m2 ili višim. Na početku istraživanja ispitanici su imali blagi do umjereni osteoartritis ili povećan rizik za razvoj ove bolesti. Izvršena je podjela u dvije skupine: 380 ispitanika koji su izgubili na težini i 380 ispitanika koji nisu izgubili na težini.

Rezultati su pokazali da je nakon 96 mjeseci degeneracija hrskavice bila značajno niža kod skupine koja je izgubila na težini u odnosu na skupinu koja nije izgubila na težini.

Međutim, ovaj pozitivni ishod je uočen samo u slučaju ako su ispitanici izgubili kilograme kombinacijom dijete i tjelovježbe ili pak samo putem dijete. Kod ispitanika koji su izgubili kilograme isključivo vježbanjem nije pronađena manja degeneracija hrskavice u odnosu na kontrolnu skupinu.

Zaključno, i u ovom istraživanju pokazano je kako adekvatno mršavljenje treba biti popraćeno pravilnom, uravnoteženom i raznolikom prehranom. Mršavljenje izazvano isključivo tjelesnom aktivnosti ne može izolirano pomoći održavanju zdravlja zglobova bez adekvatne nutritivne podrške.

Izvor: Annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA)

Pošalji prijatelju na email

Komentari