Datum objave: 12. 01. 2010.

Tvrdnja da je prehrana drevnih civilizacija bila bogata bioaktivnim nutrijentima s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje svakim je danom sve dokumentiranija, ovog puta s naglaskom na namirnicu koja je sačinjavala osnovu Indijanske prehrane: Acai bobicu. To supervoće koje izgledom podsjeća na crno grožđe, a okusom na tropske bobice bogato je antocijaninima s izrazito jakim antioksidativnim djelovanjem.

Nedavno brazilsko istraživanje brojnim pozitivnim učincima Acai bobice pridodalo je još jedan - regulaciju razine kolesterola odnosno korekciju hiperkolesterolemije (povišene razine kolesterola u krvi). Provedena na životinjskom modelu, studija je pokazala kako pri svakodnevnoj prehrani bogatoj mastima dodavanje Acai bobica sprječava povisivanje "lošeg" kolesterola pritom predstavljajući ključni korak u sprječavanju nastanka ateroskleroze.

Ateroskleroza leži u podlozi oboljenjima kardiovaskularnog sustava koja uzrokuju više od 50% smrti u razvijenom svijetu. Prevencija putem prehrane izrazito je važna te se ubrzo očekuju daljnja ispitivanja povezanosti te "super"-bobice i učinka na kolesterol i kardiovaskularni sustav .

Izvor: Nutrition, January 2010.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari