Lora Štrbac

Datum objave: 14. 11. 2023.

Nedostatak vitamina D ozbiljni je zdravstveni problem na svjetskoj razini. Čimbenici koji doprinose ovom nedostatku uključuju nisku tjelesnu aktivnost na otvorenom i samim time nedovoljnu izloženost suncu, lošu prehranu s nedovoljnim unosom vitamina D, te pretilost, posebno abdominalnu pretilost.

Veliki broj istraživanja ukazuje na vezu između abdominalne pretilosti, odnosno opsega struka, i metaboličkog sindroma te povezanost s niskim razinama vitamina D. Unatoč tome, točan odnos između vitamina D i masnog tkiva, kao i uloga masnog tkiva u regulaciji vitamina D, još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Znanstvenici su primijetili da povećano masno tkivo kod pretilih pojedinaca može služiti kao mjesto za pohranu vitamina D. Odnosno, kod osoba s viškom kilograma ili pretilih osoba, njihovo tijelo može koristiti masno tkivo kao svojevrsno skladište za vitamin D. Vitamin D se često pohranjuje u masnim stanicama tijela. Kako bi se to skladište popunilo, tijelo može povećati potrebe za vitaminom D. Ova povećana potreba može dovesti do smanjenja količine vitamina D u krvi pretilih osoba, odnosno do nedostatka vitamina D u serumu. Drugim riječima, iako se tijelo trudi pohraniti više vitamina D u masnom tkivu, razina vitamina D u krvi može biti niska, što može negativno utjecati na zdravlje tih osoba.

Stoga su istraživači u Italiji proveli studiju kako bi istražili vezu između visceralnog masnog tkiva (masnog tkiva smještenog oko unutarnjih organa) i razine vitamina D, posebno istražujući kako se vitamin D pohranjuje u masnom tkivu.

Istraživanje je uključilo 58 sudionika s različitim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti, hipertenzije, dijabetesa i bolesti masne jetre. Iz studije su bili isključeni sudionici koji su uzimali lijekove koji bi mogli utjecati na metabolizam kostiju ili su imali metaboličke poremećaje. Sudionici su primali dodatke vitamina D u dozi od 50 000 IJ mjesečno tijekom šest mjeseci. Kako bi istražili vezu između masnog tkiva i razine vitamina D, istraživači su koristili ultrazvuk za mjerenje debljine različitih tipova masnog tkiva, omjere između struka i bokova te druge parametre.

Rezultati studije su pokazali da kod muškaraca postoji povezanost između razine vitamina D na početku istraživanja i obujma struka, dok je kod žena najbolji pokazatelj razine vitamina D bio omjer struka i bokova na kraju istraživanja.

Nakon šest mjeseci uzimanja dodataka vitamina D, prosječna razina vitamina D povećala se za 9,6 ng/ml kod 38% muškaraca i 17% žena. Međutim, 55,2% sudionika i dalje nije postiglo normalne razine vitamina D, posebno osobe s većim sadržajem visceralnog masnog tkiva.

Ovi rezultati pokazuju da različiti antropometrijski parametri mogu utjecati na status vitamina D, a abdominalna pretilost, posebno visceralno masno tkivo, može imati važnu ulogu u ravnoteži vitamina D u organizmu. Stoga istraživači naglašavaju važnost promicanja tjelesne aktivnosti na otvorenom i izlaganja suncu, obrazovanja o prehrani kao načinu unosa vitamina D, te važnosti praćenja razine vitamina D u organizmu, posebno kod pretilih osoba.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari