Vitaminoteka

Datum objave: 08. 11. 2016.

Aҫai bobice izgledom podsjećaju na crno grožđe, a okusom na tropske bobice te imaju snažna antioksidativna svojstva zahvaljujući visokom udjelu antocijanina.

Prema rezultatima novog istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, konzumacija smoothiea s pulpom aҫai bobica te visokomasnog zajutarka poboljšava proširenje krvnih žila regulirano protokom (FMD), u odnosu na placebo smoothie. FMD je mjera protoka krvi i zdravlja žila, a dokazano je da poboljšanje FMD od 1% smanjuje rizik od kardiovaskularnih slučaja za 13%.

Za potrebe interventnog istraživanja regrutirana su 23 zdrava muškarca dobi između 30 i 65 godina s prekomjernom tjelesnom masom. Slučajnim su odabirom dodijeljeni skupini koja konzumira visokomasni zajutrak i smoothie s aҫai bobicama, odnosno bez aҫai bobica.

Rezultati su pokazali kako je dva sata nakon konzumacije smoothieja s aҫai bobicama zabilježeno povećanje FMD od 1,4%, u usporedbi s povećanjem od 0,4% nakon konzumacije placebo smoothieja. Šest sati nakon konzumacije aҫai bobica, FMD je poboljšan za 0,8%, dok je u kontrolnoj skupini zabilježen pad FMD od 0,3%.

Ovo istraživanje dokazalo je povezanost konzumacije aҫai bobica i poboljšanja funkcije krvnih žila. Ipak, kako bi se potpuno razjasnile zdravstvene dobrobiti aҫai bobica, potrebna su daljnja interventna istraživanja, na široj populaciji i s uključenim biomarkerima rizika od drugih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari