8 uzroka pretilosti kod djece

Datum objave: 25. 05. 2005.

Škotski znanstvenici s University of Glasgow su identificirali 8 čimbenika koji najviše utječu na pojavu pretilosti kod djece..

Analizom tjelesne težine 9000 djece čiji je rast praćen od poroda do navršene 7. godine života, znanstvenici su utvrdili da osim porođajne težine djeteta na pojavu pretilosti u velikoj mjeri utječe i moguća pretilost jednog ili oba roditelja.
Djeca koja su do dobi od 3 godine gledala televiziju više od 8 sati tjedno te djeca koja su spavala manje od 10,5 sati na noć su također imala veće izglede da će biti pretila.
Pretilosti su bila sklonija i djeca koja su bila veća u dobi od 8 i 18 mjeseci, te ona koja su u prvoj godini života imala brzo povećanje tjelesne težine.
Djeca koja su brzo rasla od rođenja do 2. rođendana su također imala veće izglede da će biti pretila, kao i djeca kod koje se masno tkivo počelo razvijati prije uobičajene dobi od 5-6 godina.
Znanstvenici upozoravaju kako propuštanje prilike za rano modificiranje okoliša i životnog stila djece može kasnije za posljedicu imati pojavu pretilosti.
[url="#"] PLIVAzdravlje.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari