Datum objave: 11. 04. 2014.

Brojne javnozdravstvene kampanje diljem svijeta potiču na konzumaciju voća i povrća zbog vrijednih nutrijenata povezanih s blagotvornim učinkom po zdravlje. Dosadašnje preporuke poticale su unos od barem 5 porcija voća i povrća dnevno, međutim, nova engleska studija ukazuje na potrebu za ponovnim pregledom sadašnjih preporuka.

Analizom podataka Nacionalne ankete o zdravlju provedene na 68 000 ispitanika u dobi od 35 godina i starijih, tijekom 7 godina, engleski stručnjaci došli su do brojnih zanimljivih zaključaka. Rezultati su pokazali kako 7 porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od prijevremene smrti za 42 %. U osoba koje su konzumirale 7 porcija ovih namirnica ustanovljen je 31 % manji rizik od srčanog udara te 25 % manji rizik od smrti uzrokovane karcinomom. Uspoređujući učinak povrća i voća, unosom 2-3 porcije povrća dnevno, došlo je do snižavanja rizika od prerane smrti za 19 % , a konzumacijom voća 10 %. Na temelju toga zaključeno je kako povrće ima značajniji učinak na zdravlje nego konzumacija voća.

Autori istraživanja izdvojili su prijedloge za poticanje unosa voća i povrća:
• Povećanje dostupnosti voća i povrća
• Osiguravanje jeftinijeg voća i povrća u supermarketima
• Voće ili povrće mora biti sastavni dio obroka u školama
• Dogovaranje obveznog udjela voća i povrća u jelovnicima dostupnim u kantinama velikih tvrtki
Smatraju kako je ovim konstruktivnim preporukama moguće poboljšati zdravstveni status i onih skupina koje su slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Izvor: The Journal of Epidemiology and Community Health

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari