6 savjeta za obranu od sinusitisa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Sinusitis ili upala sinusa jedna je od najneugodnijih komplikacija prehlade i gripe. Mnogima poznate neugodne simptome moguće je ublažiti s nekoliko tradicionalnih i prirodnih lijekova..
1. Inhalirajte se
Tradicionalni narodni recept preporučuje inhaliranje sa svježe skuhanim čajem od cvjetova kamilice u koji smo dodali 3 velike žlice kuhinjske soli. Pokrijte glavu ručnikom, nagnite se nad posudu i dišite kroz nos. Sigurno ćete se osjećati bolje!
Brzi način njege nosne šupljine može biti i redovito korištenje nosnog spreja s fiziološkom otopinom koji se može nabaviti u ljekarnama.
2. Uzimajte antioksidanse i prirodne stmulatore imunološkog sustava
Od pomoći može biti uzimanje vitamina A, C, E, cinka i selena, te drugih prirodnih imuno-stimulatora poput echinaceje, matične mliječi, češnjaka i probiotičkih bakterija. Preporučuje se i učestalo ispijanje čajeva od koprive i korijena sladića. Aktivne tvari ovih biljaka imaju protuupalna i imunostimulativna svojstva.
3. Ako vam je propisana terapija antibioticima, uzimajte probiotike
Osobe koje su na terapiji antibioticima imaju smanjen broj pozitivnih ili “dobrih” bakterija u crijevnoj mikroflori. Stoga se uz terapiju antibioticima nerijetko preporučuju fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže „dobre” bakterije ili probiotike. Probiotici ujedno snaže imunitet.
4. Pokušajte s prirodnim dekongestantom – pilećom juhom
Svima je poznato da nije dobro pretjerivati s farmakološkim dekongestantima poput kapljica za nos. Stoga je dobro znati da postoji i prirodno sredstvo za «odčepljivanje» nosa. Možda zvuči neočekivano, ali to je pileća juha. U uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeno je istraživanje u kojem je dokazano da pileća juha posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta. Kineski vidari također koriste pileću juhu za liječenje prehlade, ali oni dodaju i malo ginsenga. Ako Vam se ginseng čini pomalo stran, Vi u svoju juhicu svakako dodajte luk i češnjak!
Kao prirodni dekongestanti spominju se i čaj (zbog sadržaja teofilina) te feferoni (zbog sadržaja biljne kemikalije kapsaicina).
5. Izbjegavajte promjene temperature
Ukoliko ste «zaradili» upalu sinusa, ostanite kod kuće dok se simptomi ne smire. Nastojte zadržati stabilnu temperaturu u kući ili stanu i istodobno održavajte adekvatnu vlažnost zraka. Rabite ovlaživače zraka u koje možete dodati par kapi eteričnog ulja.
6. Ne pušite!
Pušenje umrtvljuje mirisne stanice, čini higijenu nosne šupljine gotovo nemogućom te isušuje mukozne membrane. Jednako loše utječe i sam boravak u zadimljenoj prostoriji.

Pošalji prijatelju na email

Komentari