Datum objave: 26. 07. 2007.

Unos 5 serviranja voća i povrća dnevno smanjuje smrtnost od karcinoma dojke. S druge strane, unos većih količina nije se pokazalo od koristi u smanjenju rizika ili smrtnosti od karcinoma dojke, sugerira nova studija.

U studiji je sudjelovalo preko 3000 žena kojima je dijagnosticirana karcinom dojke u ranoj fazi te koje su operirane. Ispitanice su bile podijeljenje u dvije skupine.

Prva je skupina unosila više od 5 serviranja voća i povrća, 30 grama prehrambenih vlakana te je smanjla unos masti na 15-20 % ukupnog energetskog unosa dnevno. Druga je skupina unosila 5 serviranja voća i povrća, 20 grama prehrambenih vlakana te je unos masti iznosio najviše 30 % ukupnog energetskog unosa dnevno.

Oboljevanje i smrtnost od karcinoma dojke nije se razlikovala između dviju skupina, što sugerira da nema potrebe unositi veće količine voća i povrća od preporučenih 5 serviranja dnevno.

Izvor: Journal of the American Medical Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, povrće, voće,

Komentari