100%-tni prirodni sok u prehrani djece

Datum objave: 23. 05. 2006.

Prema istraživanju predstavljenom na sastanku Experimental Biology 2006., djeca koja piju 100%-tne prirodne sokove imaju zdravije prehrambene navike i bolji prehrambeni status od djece koja ne piju ove sokove..
Istraživanje koje je za cilj imalo ispitati utjecaj 100%-tnog prirodnog soka u prehrani djece na tjelesnu masu i indeks tjelesne mase, obuhvatilo je preko 7000 djece dobi između 2 i 18 godina.
Prema rezultatima, djeca koja piju 100%-tne prirodne sokove imaju općenito „zdraviju“ prehranu, konzumiraju više voća, unose više prehrambenih vlakana i nutrijenata poput vitamina C, kalija, magnezija i folata. Također, imaju manji unos ukupnih i zasićenih masnoća te natrija. Nadalje, djeca koja piju prirodne sokove imaju jednaku ili manju tjelesnu masu te indeks tjelesne mase u odnosu na djecu koja ne piju ove sokove.
Istraživači vjeruju da je pruženo dovoljno znanstevnih dokaza koji pokazuju da 100% prirodni voćni sok igra važnu ulogu u zdravoj prehrani te ne doprinosi porastu tjelesne mase djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari