Datum objave: 14. 02. 2007.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition, pijenje 100% prirodnih sokova proizvedenih od voća ili povrća, može jednako blagotvorno djelovati na zdravlje kardiovaskularnog sustava te smanjenje rizika od karcinogenih bolesti kao i konzumacija cjelovitog voća i povrća.

Zaštitno djelovanje voća i povrća otprije je poznato i dokazano, a povezivano je sa značajnim sadržajem vlakana i antioksidansa u ovim namirnicama. Iako je sadržaj antioksidanasa u voću i povrću jednak sadržaju antioksidanasa u 100% prirodnim sokovima od voća i povrća, sokovi su, zbog nižeg sadržaja prehrambenih vlakana bili u „inferiornom“ položaju u odnosu na voće i povrće.

Međutim, revizijom 11 studija, britanski istraživači došli su do spoznaje da su za blagotvorno djelovanje voća i povrća na zdravlje kardiovaskularnog sustava te smanjenje rizika od karcinogenih bolesti, zaslužni antioksidansi, u puno većoj mjeri nego prehrambena vlakna.

Zaključak njihove studije je da, kada se radi o prevenciji karcinogenih i kardiovaskularnih bolesti, nema dokaza da je cjelovito voće i povrće djelotvornije od 100% prirodnih sokova od voća i povrća. Drugim riječima, imaju jednako blagotvorno djelovanje.

International Journal of Food Sciences and Nutrition ; Volume 57, Number 3-4/May–June 2006; 249-272

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari