Datum objave: 01. 10. 2008.

Na trgu Petra Preradovića, s početkom u 11 sati, Prijatelji životinja pozivaju građane na degustaciju vegetarijanskog doručka gdje će se poslužiti vege kajgana bez jaja, žitarice prelivene mlijekom biljnoga podrijetla, sirni namazi od tofua (sir od soje), biljne paštete i salame i naresci biljnoga podrijetla.

Vegetarijanska verzija ovog najvažnijeg obroka u danu je bolji izbor za zdravlje, posebice za krvožilni sustav, ali i etički prihvatljiva jer ne uključuje stradavanje životinja.

Svjetski dan vegetarijanstva je dan 150 000 vegetarijanaca u Hrvatskoj čiji je broj u stalnom porastu, ali i većine stanovništva koja razumije važnost razvitka vegetarijanskog načina življenja.

Više o obilježavanje Svjetskog dana vegetarijanstva
Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, no u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st. p. Kr. prakticirajući i šireći nenasilan način života.

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine.

Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi vegetarian i njeno izvođenje iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Danas, kada brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 50 milijardi godišnje, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje svijeta u kojem će se uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta.

Izjava dugogodišnjeg etičkog vegetarijanca Richarda Gerea govori upravo o tome: 'Naša je dužnost kao skrbnika ovoga planeta da sa svim vrstama postupamo s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari